Wijzigingen in Delftse beloftencompetitie

Delft – Nog voordat de reguliere competities beginnen, hebben de Delftse beloften de seizoensopening al achter de rug. Dinsdagavond speelden de beste spelers van de beloftencompetitie van het afgelopen seizoen tegen de onder-19 ploeg van ADO Den Haag. Aanstaande dinsdag vinden de eerste pouleduels in het nieuwe seizoen al plaats.

Zoals eerder al aangekondigd gooit de organiserende commissie het dit seizoen over een andere boeg. “Vorig jaar is die verandering ingezet, toen we de 16-23 competitie omdoopten tot de Delftse beloftencompetitie”, vertelt commissielid Roel van Dorsten. “Daarbij hebben we dit seizoen met http://delftsebeloftencomp.nl/ een nieuwe website.”
De meest in het oog springende wijzigingen zijn er echter op sportief vlak. “Want waar er de afgelopen jaren twee poules waren, waarvan de winnaars tegen elkaar streden om de titel, zijn er dit jaar drie poules en is er een promotie- en degradatieregeling.” Bovendien is er uitbreiding van het aantal deelnemende ploegen. “Het succes van de competitie heeft ertoe geleid dat er vanuit het Haagse en het Westlandse steeds meer ploegen willen deelnemen. Bovendien hebben enkele Delftse clubs die eerder door een gebrek aan spelers in deze leeftijdscategorie afhaakten zich weer aangemeld. Daarom zijn er nu drie poules: een poule bestaat uit de nummers één tot en met vier van beide poules van het afgelopen jaar en de andere twee bestaan uit zeven ploegen. Hieronder bevinden zich nieuwkomers en de overige ploegen van het afgelopen jaar.”
Aan het doel van de competitie verandert niets. “Uiteraard staat de ontwikkeling van de beloften centraal, maar om ploegen zo serieus mogelijk op de proef te stellen, is het doel om de spelers zo snel mogelijk te laten spelen tegen leeftijdsgenoten van een vergelijkbaar niveau. De nummers één en twee van poule A spelen om het kampioenschap, terwijl de nummers zeven en acht degraderen. Hun plekken worden het seizoen erna ingevuld door de winnaars van poule B en C. Zo hebben alle ploegen iets om voor te spelen en kunnen de beste ploegen uit de lagere poules het seizoen erna hun krachten meten tegen de betere clubs.”
Datzelfde gold afgelopen dinsdag voor de beste spelers van de verschillende clubs in het afgelopen seizoen. Zij speelden op het terrein van Laakkwartier een wedstrijd tegen de onder-19 ploeg van ADO Den Haag.
Het elftal, dat onder leiding stond van Martin Stoelinga en Dick van der Kooij, gaf de Haagse talenten een uur lang goed partij. Met doelman Robin Koene (Full Speed) en verdedigers Sander Kuipers (RKDEO) en Hamza el Kaddouri (Vitesse Delft) als uitblinkers verschenen de ‘Delftenaren’ regelmatig voor de Haagse doelman. Dat leverde in de 36ste minuut de voorsprong op toen Noah Keus (Concordia) een razendsnel uitgevoerde counter over de rechterflank met een doelpunt bekroonde. De bezoekers kwamen echter nog voor de pauze op gelijke hoogte.
In de tweede helft brak het Delftse verzet na twee goals binnen een minuut. Pas bij een 1-5 achterstand kon Mo Ouirakki (Laakkwartier) in de slotfase namens de Delftse selectie nog iets terugdoen. Het slotakkoord was echter voor de Haagse talenten, zodat de wedstrijd een 2-6 eindstand kende. Toch kijkt commissie-voorzitter Guus Heemskerk tevreden terug: “Deze wedstrijd is vooral een beloning voor het goede spel dat deze spelers in het afgelopen seizoen hebben getoond.” Het was voorlopig de laatste wedstrijd van de Delftse selectie. Heemskerk: “We wilden per deelnemend team altijd minimaal een speler voor de Delftse selectie selecteren. Maar door de uitbreiding van de competitie naar 22 ploegen zou er een te grote selectie ontstaan. We denken na over een alternatief.”

Bron: Delft op Zondag – 22 september 2018
Tekst: Alphons de Wit jr.