DWO onder 23 verslaat Wippolder en bereikt de finale

door Adrie Urgert

Zoetermeer – Na twee zwaar bevochten, maar ook aantrekkelijke halve finales hebben sv DWO en vv Schipluiden de finale van de DSW•RODI Media Delftse 16-23 jarigen competitie bereikt. Beide ploegen wonnen met 3-1 van respectievelijk sv Wippolder en LYRA.

Beide teams stonden klokslag acht uur op volle oorlogssterkte klaar op het hoofdveld van DWO met als doel een plek in de finale van de  onder 23 competitie. Je kon de spanning op de gezichten van onze jongens aflezen. Er was veel publiek aanwezig en het verwachtingspatroon was hoog. We waren ongeslagen in de halve finale gekomen en nu moesten we het gewoon afmaken. Trainer Richard Urgert vertelde vooraf wat hij van zijn jongens verwachtte: passie en druk zetten op de juiste momenten. Als je niet aanvalt, kun je niet scoren. Met een solide verdediging onder leiding van Jordi Spruit, een uitgebalanceerd middenveld en een voorhoede met echte buitenspelers inclusief een topspits zou de kluif die Wippolder heette opgevreten moeten worden.

Niets bleek minder waar. De ploeg in het zwart onder leiding van Marcel de Letter had blijkbaar dezelfde gedachten als Richard. De eerste twintig minuten hadden wij het gewoon moeilijk tegen een goed en fel spelend Wippolder. Met handen en voeten wisten wij ons staande te houden. Al in de 4e minuut tikte Jelle v/d Burg een vlammend schot net over. Drie minuten later merkte Lars Schipper het verschil tussen de A1 en  onder 23. Je moet net iets scherper zijn en alerter reageren. Gelukkig had Lars het spelletje snel door. Dat zijn nu die leermomenten voor onze jonge spelers waardoor ze sterker en beter worden. In de 12e minuut verspilde Wippolder slordig zijn tweede grote kans. Pas in de 14e minuut deelden wij een speldenprik uit na een strakke voorzet vanaf rechts van Marlon Urgert die net naast werd geschoten. Vijf minuten later legde Marko Grootveld de bal breed op Len Schuit die zijn inzet tot corner zag degraderen. Uit de corner ontstond een kluts en een schot van Jeroen Färber dat door Wippolder van de lijn werd geschoten. We kregen meer grip op de wedstrijd en we namen het heft in eigen handen. In de 27e minuut kopte Marko Grootveld een prachtig genomen vrije trap van Stefan Baas in het netje: 1-0. Het vertrouwen groeide met de minuut bij de talenten van DWO en in de 34e minuut werd Kevin Mbemba diep aangespeeld. Op volle snelheid sprintte Kevin alles en iedereen voorbij om ten slotte de inkomende Joey Toet te bedienen: 2-0.

Wippolder perste in de 47e minuut bijna de 2-1 in ons goal. Maar wij hebben Jordi Spruit. Wat een passie, wat een verbetenheid op zijn gezicht na een fantastische sliding waarmee hij een zekere 2-1 voorkwam. Dat heet de winnaarmentaliteit die Jordi met zijn onnavolgbare redding overbracht op zijn medespelers. Met zijn allen ervoor knokken, omdat je het wil en omdat je plezier hebt in het spelletje. Dat zien we graag.

Tijdens de rust zette Richard weer alle puntjes op de i. Dylan Durban kwam op de plek van Lars Schipper en Arian Mohammedin nam het stokje van Stefan Baas over. In de 48e minuut kopte Joey Toet net naast na een vrije trap van Dylan Durban. Wippolder probeerde de aansluiter te maken en de strijd werd steeds heviger. Scheidsrechter Robert Boosten en zijn assistenten Ansfried v/d Graaf en Geert v/d Sonde hadden hun handen vol aan de strijd tussen de halve finalisten. Rond de 55e minuut werd Jeroen Färber neergelegd in het strafschopgebied. Een penalty? Nee, besloot de scheidsrechter. Gelukkig oordeelde hij wat later aan de andere kant consequent. De druk van Wippolder werd groter en groter. Na een paar gemiste kansen was het uiteindelijk raak na een corner in de 63e minuut: 1-2. Daarna was het pompen of verzuipen. Wij hadden al eerder de 3-0 op onze sloffen. Dan was de wedstrijd gespeeld. Helaas was de 1-2 voor Wippolder de reden om jacht te blijven maken op de gelijkmaker.

Inmiddels waren ook Dylan Flohr, Kevin van Dorp en Lars Piersma in de ploeg gekomen om te strijden voor de overwinning. In de 89e minuut maakte Len Schuit aan alle illusies van Wippolder een eind met een fantastisch knal in de kruising: 3-1. Verjaardagscadeautje voor je zus, Len? Na het laatste fluitsignaal was de vreugde enorm onder de spelers. We hadden het geflikt!

Vooraf waren de DWO-spelers niet blij met kleedkamer 13. Vooraf had de leiding aandacht geschonken aan de spectaculaire overwinning van Nikki Terpstra die na 13 jaar de klassieker: Parijs-Roubaix gewonnen had. Ik citeer het slot van een inspirerend verslag uit het AD door Thijs Zonneveld: “ Voor ik de wielerbaan van Roubaix opdraai, hoor ik het publiek al juichen. Mijn hart slaat over, ik grimas een glimlach. Ik schakel nog één keer bij, pers mijn laatste beetje energie uit mijn lijf. Dan kijk ik achterom en zie het mooiste uitzicht van mijn hele wielerleven: niets. De baan is leeg. Mijn achtervolgers komen te laat. In de laatste bocht haal ik de druk van de pedalen. Ik richt mezelf op en steek mijn armen in de hemel. Ik heb het gedaan. Ik heb Parijs-Roubaix gewonnen.”

DWO onder 23 heeft het ook gedaan: 3-1. Toeval bestaat niet. 13 of twintig mei is de finale tegen Schipluiden op het terrein van Wippolder. Mijn voorkeur gaat uit naar 13 mei! Need I say more?

Op het kunstgrasveld aan de andere kant van de kantine speelde vv Schipluiden en LYRA hun halve finalewedstrijd. In een zeer felle wedstrijd, uitstekend geleid door scheidsrechter Ruben de Groot, kwam vv Schipluiden voor rust al op 2-0. Na de thee werd die stand verder uitgebouwd naar 3-0. vv Schipluiden was in deze wedstrijd duidelijk een maatje te groot voor LYRA. De treffer die LYRA maakte was dan alleen maar goed voor de statistiek (3-1).

Ten slotte wil ik namens DWO iedereen bedanken die zijn steentje bijgedragen heeft aan deze fantastische voetbalavond: het bestuur van de DSW-RODI Media Delftse  onder 23 competitie, de sponsors, de scheids- en grensrechters, de barmedewerkers, de gastvrouwen, de trainers, de begeleiding van de teams, voorzitter Frans van Munnen, Kees van Riet, Jolanda(kleding) en Rutger van Beusekom (teamfoto) en natuurlijk alle spelers van DWO  onder 23 die dit fantastische resultaat bereikt hebben. Thanks!