De Delftse voetbalwereld barst van het talent, blijkt als je het RODI/DSW 16-23 elftal ziet voetballen

Nootdorp – ‘Het zit wel goed met de toekomst van het Delftse voetbal’, dat moet de conclusie van de massaal toegestroomde supporters zijn geweest afgelopen dinsdagavond. Zij zagen het officieuze elftal van het jaar van de DSW/RODI 16-23 competitie op het terrein van RKDEO met 4-0 winnen van een combinatie-elftal van de A1 en de A2 van ADO Den Haag.

Het was druk langs de lijn en dat deed Guus Heemskerk, één van de organisatoren van de competitie goed. “Het was een geweldige avond. Er werd attractief gevoetbald, het was een sportieve wedstrijd en je ziet gewoon dat er heel wat talent in dit elftal rondloopt.” Dat moet ook wel, want voor het gelegenheidselftal stond elke vereniging die deelnam aan de DSW/RODI 16-23 competitie één van de beste spelers af. “En die spelers zijn gekozen door de begeleidingsstaf van de tegenstanders. Zij geven aan wie zij de beste speler van de tegenpartij vonden en uiteindelijk worden die cijfers naast elkaar gelegd, zodat iedere club de beste speler afvaardigt”, legt Heemskerk uit.

‘JE ZIET DAT HIER JONGENS TUSSEN ZITTEN DIE ONTZETTEND GOED KUNNEN VOETBALLEN’

Het leidde tot een elftal dat door goals van Marko Grootveld, Mike Mesker, Niels Hardeveld en Rick de Vroom met 4-0 te sterk was voor de beste jeugdspelers van ADO Den Haag. “Je ziet dat hier jongens tussen zitten die ontzettend goed kunnen voetballen”, blikt gelegenheidstrainer Erwin Stoelinga, die de honneurs waarnam namens vader Martin die een dag eerder een knieoperatie onderging, terug. “Ik had die jongens natuurlijk vlak voor de wedstrijd pas bij elkaar. We hebben de tactiek doorgesproken. We hebben afgesproken hoe we druk moesten zetten, wat we in balbezit zouden doen en dat we compact zouden spelen. Maar het belangrijkste van allemaal vind ik dat ze plezier hebben in het voetballen. Het leuke is dat die jongens dat zo snel oppikken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een 4-0 overwinning, waarbij de goals uit heel mooie aanvallen vielen. Dat is natuurlijk fantastisch. Verder was alles tot in de puntjes geregeld, zowel door de organisatie als door gastheer RKDEO. Uiteindelijk was het een heel mooie avond. Of ik volgend jaar weer op de bank wil zitten? Ik hoop dat mijn vader er dan weer gewoon bij is, maar anders mogen ze me zeker bellen.”

‘HET WAS IN HET EERSTE KWARTIER EVEN AAN ELKAAR WENNEN’

Mike Mesker, afgevaardigd namens d.v.v. Delft speelde voor de vierde en laatste keer mee met het DSW/RODI 16-23 elftal en genoot met volle teugen. “Zo’n uitverkiezing is ieder jaar weer bijzonder. Ik had niet verwacht dat ik dit jaar weer bij de selectie zou zitten, maar ik vind het een hele eer. Vorig jaar was ik ook geselecteerd, maar was ik helaas geblesseerd. Daarom is het leuk dat ik mijn 16-23 periode op deze manier heb kunnen afsluiten.” Volgens Mesker begon zijn ploeg dinsdagavond wat onwennig. “Je speelt natuurlijk met jongens waar je wel tegen hebt gespeeld, maar waar je nog nooit mee hebt gespeeld. Daarom was het van onze kant vooral in het eerste kwartier even aan elkaar wennen. Daarna hebben we goed met ADO meegevoetbald en kwamen we nog voor de rust op een 1-0 voorsprong. In de rust hebben we afgesproken geen lange ballen te spelen, maar door combinatievoetbal proberen te scoren en dat lukte me zelf al na tien minuten. Uiteindelijk liepen we met goed voetbal en een paar mooie aanvallen uit tot 4-0. Het enige smetje op de avond is dat ik geblesseerd ben uitgevallen. Hopelijk ben ik zondag weer gewoon fit.” De goal deed Mesker goed. “Want doordat bij Delft alle linksbacks geblesseerd zijn, sta ik nu op die plaats. Vanavond speelde ik op ‘tien’ en dan is het lekker als je in een wedstrijd tegen zo’n tegenstander je goaltje meepikt.”

Guus Heemskerk kan terugkijken op een geslaagde avond. “En bij dit soort avonden wordt altijd weer geroepen dat er in een seizoen meer van dit soort wedstrijden moeten worden georganiseerd. Dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar het is heel moeilijk voor elkaar te krijgen. Zo moet je al die jongens bij elkaar zien te krijgen en zien de clubs het, als het te vaak gebeurt, ook niet zitten om hun spelers regelmatig af te staan. Daarom houden we het bij die ene wedstrijd. Het is voor die jongens natuurlijk sowieso een heel mooi toetje, want ze hebben een jaar lang hard moeten strijden om in dit elftal te mogen uitkomen.”

Bron: Delft op Zondag, uitgave week 39 (29 september 2013) – Tekst: Alphons de Wit jr.