Beweeglijke spits John Spruijt speelt in DHL zaterdag 1 en dat is een heel bewuste keuze

Delft – John Spruijt deed afgelopen dinsdag voor de derde keer mee met het 16-23-team van DHL, dat met 1-2 verloor van SV Wippolder. De 22-jarige student Technische Bestuurskunde vond het in de eerste wedstrijd van de DSW RODI media Delftse 16-23-jarigen competitie ‘wel lekker’ gaan.

“Het was een leuke wedstrijd”, blikt John Spruijt tevreden terug. “Wippolder heeft ook wel veel kwaliteit. Ze waren lekker aan het rondtikken. Het eerste half uur konden we nog aardig meekomen.” Met de rust keek het 16-23-team van DHL echter tegen een 0-2 achterstand aan. “Maar na rust bleven we aardig op de been, al kreeg ik als spits niet veel ballen.” Eén keer kwam hij één tegen één met de keeper, maar miste hij. “Die had ik wel mogen maken.” Toch werd het nog 1-2. “Dus hebben we de tweede helft gewonnen”, blijft Spruijt optimistisch. “Maar het was een terechte uitslag. Het positiespel van Wippolder was goed verzorgd.”

‘IK VIND DE 16-23-JARIGEN-COMPETITIE EEN LEUK INITIATIEF’

Hij vindt het ‘altijd leuk’ om aan de DSW RODI media Delftse 16-23-jarigen competitie mee te doen, zegt hij. “Het is altijd weer even wennen. Ik ben met m’n eigen team, het eerste van de zaterdag van DHL, een ander niveau gewend. Fysiek gaat het bij 16-23 net iets harder en alles gaat sneller, maar dat vind ik juist wel lekker. Dan moet je als spits actief zijn. Ik vind de 16-23-jarigen competitie een leuk initiatief om de jeugd in Delft van elkaar te laten leren en mooie wedstrijden tegen elkaar te laten spelen. Dat is, als jonge speler, alleen maar goed voor je ontwikkeling.”

DHL_JS_001John Spruijt komt oorspronkelijk uit Alphen aan den Rijn, waar hij in de jeugd bij ARC voetbalde. Nadat hij vanwege zijn studie aan de TU naar Delft verhuisde, koos hij ervoor het voetballen bij DHL weer op te pakken. Daar speelt hij nu dus in het eerste zaterdagteam van DHL, dat begin vorig seizoen is opgericht en in de reserve vierde klasse uitkomt. “Het is een soort vriendenteam. Het ontstond nadat enkele voetballers geen team meer hadden nadat enkele jeugdteams wegvielen. Ze besloten toen zelf een team te beginnen. Het is een mooie groep. Vorig jaar deden we voor het eerst aan de competitie mee en eindigden we in de subtop. Niet slecht voor een eerste seizoen.”

Spruijt kan alleraardigst voetballen, maar kiest er bewust voor niet in het eerste van de zondag te spelen. “Op zondag ga ik naar de kerk en ben ik met God bezig, daar maak ik graag tijd voor vrij.” Bovendien is zondag voor hem een rustdag. “Dus speel ik liever op zaterdag. We hebben ook een leuk team, met veel studenten. Het zijn vrienden van elkaar. Het is ook iets flexibelerer. Als je een keertje wilt afzeggen dan gaat dat makkelijker, dan bij de zondag waar je meer gebonden bent aan je team.”

‘IK BEN VOORAL HEEL BEWEEGLIJK, BEHENDIG EN SNEL’

– Onze fotograaf vindt dat je – qua uiterlijk en in je beweging – wel wat op Johan Cruyff lijkt… John Spruijt, lachend: “Dat heb ik nog nooit eerder gehoord. Wél dat ik op Jon Dahl Tomasson lijk. Maar ik vind het een mooi compliment.” – Wat zijn je sterke punten als voetballer? “Ik ben vooral heel beweeglijk, behendig en snel. Technisch en tactisch ben ik ook wel redelijk sterk. Ik ben niet de grootste, daarom moet ik een andere manier van voetballen vinden: mezelf in de beweging vrijspelen.”

Bron: Delft op Zondag, uitgave week 38 (22 september 2013) – Tekst: Jesper Neeleman